En primer lloc, des de Compromís per Canals volem reconéixer la gran tasca informativa que, des de fa molts anys, està realitzant el web Coneixercanals al voltant de quasi tot el que passa al nostre poble, per la qual cosa li donem l’enhorabona i li agraïm aquest treball.
No obstant això, els últims anys, i especialment aquests dies, hem comprovat que Coneixercanals no informa de manera completa i contrastada en assumptes de política local. Segons ens han afirmat des del web “des de fa quatre anys que no es publica res de politica al web, només es publiquen notícies d’interès general, sense cap contingut polític”, una afirmació que no és certa, ja que tota activitat de l’Ajuntament és activitat política.
L’Ajuntament de Canals està format per 17 regidors, pertanyents a diferents grups polítics, i cada un d’ells realitza la seua tasca. Però, com els lectors de Coneixercanals hauran comprovat, en el web sols apareixen notícies, declaracions i imatges d’alguns d’ells, concretament dels regidors del partit que governa.
Entenem que els regidors de l’equip de govern realitzen el seu treball des de les àrees assignades i que cal informar els ciutadans de la seua activitat. Ara bé, també la resta de regidors, dels altres partits, realitzen un gran treball al llarg de l’any, presentant propostes, mocions o esmenes en les diferents àrees de l’Ajuntament i en favor del poble, i d’això també cal tenir informats els ciutadans.
Un clar exemple d’açò l’hem vist aquests dies quan Compromís per Canals hem proposat el nomenament de doña Rosario Ferrer com a filla predilecta de Canals. Després d’aprovar-se la nostra proposta al ple, enviàrem nota de premsa als mitjans de comunicació informant de la decisió, explicant la proposta i els motius que ens han dut a fer-la. Però Coneixercanals, segons ells, han publicat una nota de premsa de l’equip de govern sobre este tema (nota que plagia el nostre escrit i que silencia qualsevol menció al nostre grup). Coneixercanals ha pres la decisió, com sempre, de quedar-se amb la versió de l’equip de govern i d’ignorar el grup i el regidor que realitza la proposta. És més, segons ells, “les notes de premsa enviades pels grups polítics locals i comarcals no m’arriben a la bústia d’entrada a causa d’una regla de filtrat de correu i per tant van directament a la paperera”. Ahí és on va el contrast de la informació i la professionalitat periodística, a la paperera.
Compromís per Canals no volem atacar Coneixercanals, res més lluny de la nostra intenció, doncs ja hem reconegut la seua tasca. Tampoc volem entrar en els interessos polítics o econòmics que puga tindre el web en actuar d’aquesta manera, que seria un altre tema interessant a tractar. Però sí volem fer una reflexió al voltant del tipus de tasca “periodística” que realitza aquest web.
La professió periodística consisteix a informar els ciutadans de forma objectiva, completa i contrastada, amb la finalitat que siga el ciutadà qui extraga les seues conclusions i forme la seua opinió personal. En canvi, a Coneixercanals trobem una informació política subjectiva, parcial i no contrastada, oferint únicament la versió de l’equip de govern i silenciant qualsevol altra. Aquesta pràctica per la qual ha optat Coneixercanals és coneguda com a propaganda. I sempre al llarg de la història la propaganda ha estat sotmesa a uns interessos, siguen del tipus que siguen.
Així les coses, des de Compromís per Canals confiem en la capacitat crítica dels canalins i canalines a l’hora de acudir a un mitjà de comunicació per a informar-se, ja siga Coneixercanals o un altre. Estem segurs que els ciutadans de hui dia, després de casos tan tristements coneguts com Canal 9, tenim molt clara la distinció entre informació i propaganda.

Compromís per Canals